ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ από 1-1-2016 στο Νόμο Κατσέλη και την προστασία της κατοικίας των υπερχρεωμένων δανειοληπτών:

Ενάντια σε όσα ακούγονται από ανθρώπους άσχετους με το αντικείμενο ο Νόμος Κατσέλη (3869/2010) υπάρχει και συνεχίζει να προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μετά το 2016.

Οι αλλαγές που έγιναν τους τελευταίους μήνες του 2015 αφορούν κυρίως τα κριτήρια διάσωσης της πρώτης κατοικίας που ναι μεν περιορίστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς αλλά υπάρχουν κι αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν αδυναμία καταβολής του συνόλου των δανεικών τους υποχρεώσεων από λόγους που αφορούν τη μείωση του οικογενειακού τους εισοδήματος, την τυχόν ανεργία, περικοπές σύνταξης κλπ. και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τη διαδικασία υποβολής της αίτησης προς το Δικαστήριο.

Ο Νόμος 4346/2015 ορίζει πλέον δυνατότητα διάσωσης κύριας κατοικίας για όσες αιτήσεις κατατεθούν μέχρι και το 2018 που σημαίνει ότι όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να βιαστούν για την σχετική κατάθεση της αίτησης εντός του 2016 και με δεδομένη και την μείωση πιά των αντικειμενικών αξιών.

Επίσης, ο Νόμος προσθέτει μια σειρά από προϋποθέσεις για την διάσωση της κύριας κατοικίας και συγκεκριμένα:

  • Να έχει ο οφειλέτης και η σύζυγος του εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν το 170% των ευλόγων δαπανών διαβίωσης που οριοθετούνται από την ΕΛΣΤΑΤ
  • Η κατοικία που ζητείται η εξαίρεση από την ρευστοποίηση να έχει αντικειμενική αξία συγκεκριμένα (180.000 ευρώ – 280.000 ευρώ ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας)
  • Ο οφειλέτης να είναι συνεργάσιμος σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου
  • Να αποπληρώνει για 20 χρόνια στα τράπεζες για τη διάσωση της κατοικίας του ποσό ανάλογο με το διαθέσιμο μηνιαίο εισόδημα του και την αξία του ακινήτου του σε περίπτωση πλειστηριασμού .

Με τις πρόσφατες λοιπόν τροποποιήσεις του Νόμου 3869 τέθηκαν κάποια πλαίσια για την διάσωση της κύριας κατοικίας στα οποία εμπίπτει η πλειοψηφία των δανειοληπτών που βρίσκονται σε αδυναμία καταβολής των δόσεων των δανείων τους .

Επίσης πλέον με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ΔΕΝ μπορεί ο Υπερχρεωμένος να προσφύγει μόνος του στα Δικαστήρια αλλά χρειάζεται η παρουσία Δικηγόρου, ο οποίος θα συλλέξει και εκτιμήσει νομικά το υλικό του κάθε νοικοκυριού και θα συντάξει τα σχετικά Δικόγραφα.

Το Δικηγορικό μας Γραφείο έχοντας πολλή μεγάλη εμπειρία της εφαρμογής του Νόμου στα Δικαστήρια γνωρίζει τον τρόπο υπαγωγής κάθε δανειολήπτη στα ανωτέρω κριτήρια του Νόμου και έχει την απαιτουμένη τεχνογνωσία για την κατάρτιση της οικονομοτεχνικής μελέτης που απαιτείται για τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει ο Νόμος όπως και για την αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη καθότι συνεργαζόμαστε με εκτιμητές ακινήτων πιστοποιημένους από της Τράπεζα της Ελλάδας, οι οποίοι θα συντάξουν τη σχετική εκτίμηση της αξίας του ακινήτου ώστε να τύχει της διάσωσης από τη ρευστοποίηση.

Η διαδικασία πλέον έχει καταστεί περίπλοκη και απαιτεί ειδικές γνώσεις και επαγγελματική εμπειρία που μόνο ένα εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο μπορεί να προσφέρει.

Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε όποιον θέλει να μάθει και να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη και να του παρέχουμε επαγγελματικές υπηρεσίες και το βέλτιστο αποτέλεσμα !

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ